Antwoord op vragen over het sociaal domein

Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:

195 ontmoetingsruimten voor ouderen door Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 19 februari 2024

99 woningcorporaties, zorginstellingen, marktpartijen en burgerinitiatieven ontvangen een bijdrage van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om 195 extra ontmoetingsruimten voor ouderen te realiseren. Zij doen dit met een bijdrage uit de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (2023).

Om ervoor te zorgen dat ouderen ook in de toekomst goed wonen is een passend woningaanbod nodig. Steeds meer ouderen willen geclusterd wonen: in elkaars nabijheid, omdat de mobiliteit afneemt en met de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Het Rijk stimuleert het bouwen en realiseren van ontmoetingsruimten in geclusterde woonvormen met deze regeling. Hierdoor wordt het makkelijker voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen, elkaar te ontmoeten en te helpen.
De Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (SOO) stelt initiatiefnemers daarbij in staat om met de financiële vergoeding uit de regeling de bouwkosten voor realisatie van ontmoetingsruimten voor ouderen te dekken. De toekenning uit de eerste (2022) en deze tweede tranche van de SOO (2023) levert in totaal circa 19.000 woningen op met een ontmoetingsruimte.

Lees ook