Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:
Jongeren met meerdere complexe en zeldzame problemen kunnen straks terecht bij acht speciale expertisecentra. Het gaat vooral om jongeren met meerdere psychische problemen of die in aanraking zijn gekomen met justitie.
Deze jongeren worden nu nog vaak vaak van het kastje naar de muur gestuurd, omdat er weinig instanties zijn met genoeg kennis in huis om deze groep goed te kunnen helpen.
Het kabinet heeft acht gemeenten aangewezen die dit moeten regelen. Bij de centra moeten jongeren uit de wijdere omgeving terechtkunnen. Jongeren uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kunnen bijvoorbeeld in de stad Groningen terecht. Verder zijn de gemeenten Enschede (Overijssel), Nijmegen (Gelderland), Utrecht (Utrecht en Flevoland), Amsterdam (Noord-Holland), Rotterdam (Zuid-Holland) en Eindhoven (Brabant en Zeeland) aangewezen. “Voor de regio Limburg staat de coördinerende gemeente nog niet vast”, meldt verantwoordelijk minister Hugo de Jonge.
GroenLinks had tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen eind vorig jaar aandacht gevraagd voor jongeren met meerdere ingewikkelde problemen. Het voorstel van de partij om deze centra in te richten en hiervoor structureel 25 miljoen euro uit te trekken werd omarmd door het kabinet. Het geld gaat naar de gemeenten, die sowieso al verantwoordelijk zijn voor Jeugdzorg, en wordt verdeeld op basis van het aantal jongeren jonger dan 23 in de regio.
De gemeenten kunnen voor de zomer al beginnen met “opzet en inrichting van het expertisecentrum”, onder leiding van nog aan te wijzen projectleiders. “In het najaar van 2020 moet een globaal plan van aanpak en begroting voor de inrichting en opzet van elk expertisecentrum gereed zijn”, schrijft De Jonge. In het voorjaar van 2021 geeft hij de Tweede Kamer een update over de uitvoering van het plan.