Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:
Als de inflatie zo lang aanhoudt als De Nederlandsche Bank verwacht, zal het aantal huishoudens dat moeite heeft met rondkomen stijgen. Dit verwacht het Nibud, dat al een paar keer eerder waarschuwde voor de gevolgen van de inflatie in de huishoudportemonnee.
Het Nibud ziet dat vooral de huishoudens met een laag inkomen en hoge huur, hoge energie- of hoge zorgkosten het financieel gezien zwaar hebben. Directeur Nibud Arjan Vliegenthart; “We zien dat deze inflatie veel vraagt van huishoudens. Het zijn juist producten waar je niet onderuit kunt die duurder zijn geworden, zoals boodschappen en de verwarming. Dit maakt het voor miljoenen huishoudens zo lastig. Daarom roepen wij rijk en gemeenten op vaart te maken met de beloofde 200 euro energiecompensatie. En we roepen huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening op zich te melden bij gemeenten.”
De Nederlandsch Bank voorspelt dat deze hoge prijzen nog wel even aanhouden. Voor veel huishoudens is hier niet tegen op te budgetteren. Vliegenthart: “We zien dit jaar een gemiddelde daling van de koopkracht van 40 euro per huishouden. Maar niemand is gemiddeld. Wie een variabel energiecontract het en voor zijn werk op de auto is aangewezen maar geen reiskostenvergoeding krijgt, kan er ook meer op achteruit gaan. Daarom is het belangrijk dat er breder wordt gekeken dan naar een enkele belasting of toeslag alleen. Terecht wijst Klaas Knot op de hoge belasting op arbeid en de lage belasting op vermogen. Zijn pleidooi om breder te kijken, ondersteunen we van harte.”