Antwoord op vragen over het sociaal domein

Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is bijzondere bijstand, speciaal voor de huur. Woont u in een huurwoning en heeft u een laag inkomen? Maar krijgt u geen huurtoeslag? Misschien kunt u dan woonkostentoeslag krijgen.

Bijvoorbeeld

  • als u tijdelijk dubbel huur moet betalen, omdat u kortgeleden móést verhuizen;
  • of als uw inkomen erg is gezakt, en de huur van uw woning te hoog is voor huurtoeslag. Dan moet u van de gemeente vaak wel zo snel mogelijk naar een goedkopere woning verhuizen.

Om woonkostentoeslag te krijgen moet u voldoen aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand. Soms heeft de gemeente hier nog extra voorwaarden voor.

Lees meer op:

Regels van ISD BOL

Gemeenten mogen geen bijstand verlenen aan gedetineerden, ook niet voor bijzondere kosten.

Het is uw eigen verantwoordelijkheid om iets met uw verhuurder te regelen als u gedetineerd wordt. In principe verstrekken wij dus geen bijzondere bijstand voor de vaste lasten van uw woning.

Laatst bijgewerkt op 03-12-2018

Regels van ISD BOL

Als u tijdelijk wordt opgenomen in een inrichting wordt uw bijstandsnorm aangepast. U krijgt dan bijstand als zak- en kleedgeld. Omdat u na de opname weer in uw eigen woning terugkeert, lopen de vaste lasten door. 

U kunt dan bijzondere bijstand voor de doorbetaling van uw vaste lasten aanvragen. De noodzaak, hoogte en de duur van de bijzondere bijstand wordt voor u individueel bepaald.

Als u met een partner woont geldt dit alleen als u beiden (tijdelijk) bent opgenomen.

Laatst bijgewerkt op 17-01-2019

 

Lees ook