Antwoord op vragen over het sociaal domein

Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:

Reiskosten naar iemand in de gevangenis

Reiskosten horen bij de kosten van het normale leven. Daar krijgt u normaal gesproken geen extra bijstand voor. Maar wilt u iemand bezoeken die een gevangenisstraf uitzit? En is die gevangenis niet bij u in de buurt? Dan heeft u soms recht op bijzondere bijstand voor de reiskosten. Daarvoor moet u wel aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen.

Regels van ISD BOL

Recht op bijzondere bijstand

Voldoet u aan de voorwaarden voor het recht op bijzondere bijstand? Dan kan bijzondere bijstand worden gegeven voor de reiskosten van bezoek aan een gedetineerde, als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De gedetineerde behoort tot uw gezin; en
  • De gedetineerde heeft geen recht op verlof; en
  • De inrichting waarin verblijft bevindt zich buiten de gemeente waar u woont, maar binnen Nederland.

U mag de gedetineerde zo vaak bezoeken als u wilt, maar er wordt slechts bijzondere bijstand verstrekt voor maximaal 1 keer per twee weken per gezinslid.

Als u iemand wilt bezoeken die geen gezinslid is, dan zal ISD BOL bekijken of dat voor u wel noodzakelijk is.

Hoogte bijzondere bijstand

In principe moet u naar de inrichting reizen met het openbaar vervoer. U krijgt dan de goedkoopste vorm van openbaar vervoer op het traject vergoed. ISD BOL gaat er vanuit dat kinderen jonger dan 12 jaar met de ouder meereizen.

Als de inrichting voor u niet met het openbaar vervoer te bereiken is, dan mag u ook met de (eigen) auto reizen. In dat geval krijgt u een vergoeding per kilometer volgens een NIBUD-tabel. Uw reisafstand is de afstand die de snelste route op de ANWB-routeplanner aangeeft.

Bijzondere bijstand wordt pas verleend als de kosten boven een drempelbedrag van € 50 per draagkrachtjaar komen. Eventuele draagkracht in mindering gebracht. Zie verder "U heeft onvoldoende draagkracht".

Verplichtingen

U bent verplicht om binnen vijf werkdagen na de aangevraagde bezoekdatum, vervoersbewijzen of bezoeksbewijzen bij ISD BOL te overleggen.

Laatst bijgewerkt op 10-12-2018

Lees ook