Antwoord op vragen over het sociaal domein

Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:

Maaltijdvoorziening

Iedereen in Nederland maakt kosten voor voeding en het bereiden van maaltijden. Een inkomen op het niveau van een bijstandsuitkering wordt voldoende geacht om deze kosten te betalen. U hebt  daarom in principe geen recht op bijzondere bijstand voor deze kosten.

Bijzondere bijstand voor de meerkosten van maaltijdvoorziening

Als u vanwege uw leeftijd of handicap bent aangewezen op de (warme) maaltijdvoorziening, dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de meerkosten van maaltijdvoorziening. Meerkosten zijn de kosten die u méér kwijt bent aan maaltijden dan een normale Nederlander. U en uw kosten moeten dan wel aan de voorwaarden voldoen.

Wat heeft de gemeente bepaald?

Regels van ISD BOL

GRIJZEKAART 

Als het voor u noodzakelijk is, dat u gebruik maakt van een maaltijdvoorziening omdat u medische klachten hebt of gehandicapt bent, dan kunt u een vergoeding krijgen voor de meerkosten van deze maaltijden ten opzichte van gewone maaltijden. In uw woning moet dan wel niemand anders aanwezig zijn, die de maaltijden kan bereiden.Als u kunt uitleggen dat u bent aangewezen op maaltijdvoorziening, dan bepalen wij de hoogte van de bijzondere bijstand door de kosten van een gewone maaltijd in mindering te brengen op de kosten van een maaltijd bezorgd door de maaltijdservice. Hoeveel de kosten van een gewone maaltijd zijn, leiden wij af van de bedragen die het NIBUD daarvoor elk jaar vaststelt. Opzoeken? Zie www.NIBUD.nl.
Bent u van mening in aanmerking te komen voor deze bijzondere bijstand, dan haalt u aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een GRIJZEKAART met aanvraagformulier en vult dit volledig in. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u daarnaast nog een formulier in waarmee u uw inkomens- en vermogenspositie aantoont. Telefonisch om toezending vragen kan ook. U kunt een aanvraag indienen met terugwerkende kracht tot een jaar.

De gebruikelijke draagkrachtregels zijn op deze bijzondere bijstandsverlening van toepassing.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015

Lees ook