Antwoord op vragen over het sociaal domein

Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:

Kosten rechtsbijstand

Bent u betrokkene in een rechtszaak of betrokken bij een andere juridische procedure? Dan maakt u mogelijk extra kosten. U kunt hierbij denken aan kosten voor een advocaat, griffierechten of reiskosten.

Wel bijzondere bijstand

Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u in de volgende situaties recht hebben op bijzondere bijstand voor rechtsbijstand:

  • U hebt een toevoeging gekregen en moet een eigen bijdrage betalen
    U krijgt een toevoeging als de Raad voor de Rechtsbijstand uw procedure noodzakelijk vindt. De kosten van de advocaat worden dan vergoed. U moet wel een eigen bijdrage betalen. Voor de eigen bijdrage kunt u bijzondere bijstand ontvangen. Als u eerst (gratis) rechtshulp vraagt aan het Juridisch loket voordat u naar een advocaat gaat, is de hoogte van uw eigen bijdrage € 61,- lager. Gaat u niet eerst naar het Juridisch Loket, dan kan de gemeente uw bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage verlagen met € 61,-.
  • U moet griffierechten betalen
    Als uw zaak voor de rechter komt, dan moet u aan de rechtbank griffierechten betalen. Voor deze kosten kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. Er wordt wel van u verwacht dat u gebruik maakt van eventuele kortingsregelingen voor griffierechten.

Mogelijk recht op bijzondere bijstand

Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u in de volgende situaties mogelijk recht hebben op bijzondere bijstand voor rechtsbijstand:

  • U hebt de toevoeging niet of te laat aangevraagd
    De gemeente moet in deze situatie zelf bepalen of de kosten noodzakelijk zijn. Als uw kosten noodzakelijk zijn, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand. Wel kan de gemeente de bijzondere bijstand verlagen of in de vorm van een lening verstrekken omdat u onnodig een beroep op bijstand doet. Wanneer u de toevoeging wel (op tijd) had aangevraagd, had u namelijk een deel van de kosten vergoed gekregen.
  • U hebt een te hoog inkomen of de zaak gaat om een te klein bedrag
    In deze situatie moet de gemeente zelf beoordelen of de procedure noodzakelijk is. Als uw kosten noodzakelijk zijn, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand.

Geen recht op bijzondere bijstand

In de volgende situaties hebt u in principe geen recht op bijzondere bijstand:

  • De kosten van rechtsbijstand zijn niet noodzakelijk omdat u ook gebruik had kunnen maken van een gratis advies van het Juridisch Loket.
  • U hebt een advocaat ingeschakeld voor een procedure waarin dat niet noodzakelijk is.
  • De Raad voor de Rechtsbijstand vindt uw procedure niet noodzakelijk.
  • U voert een procedure die te maken heeft met uw werk als zelfstandige.
  • U krijgt uw proceskosten vergoed van de tegenpartij. Als u al bijzondere bijstand hebt ontvangen, kan de gemeente die (deels) van u terugvorderen.

Beleid van uw gemeente

De gemeente heeft het volgende beleid bepaald over het verstrekken van bijzondere bijstand voor de kosten van rechtsbijstand:

Regels van ISD BOL

GROENE KAART

Kosten van juridische procedures die de Raad voor de Rechtsbijstand noodzakelijk vindt, worden vergoed door de Wet op de rechtsbijstand. Voor die kosten krijgt u dus geen bijzondere bijstand. Maar meestal moet u ook nog een eigen bijdrage betalen. Voor de kosten van de eigen bijdrage kunt u bijzondere bijstand aanvragen. U moet dan in ieder geval beschikken over een 'toevoeging' van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand is per 1 oktober 2013 gewijzigd.

Per 1 oktober 2013 is namelijk het Besluit aanpassingen eigen bijdrage rechtzoekenden en vergoeding rechtsbijstandverleners in werking getreden. Dit besluit bevat een aantal maatregelen om besparingen op de uitgaven voor gefinancierde rechtsbijstand te realiseren.

De wijzigingen per 1 oktober 2013 kort samengevat:

  • generieke verhoging van de eigen bijdrage;
  • extra verhoging van de eigen bijdrage bij echtscheiding / beëindiging samenwoning en aanverwante zaken;
    • Bij dit soort zaken kunt u misschien een beroep doen op de hardheidsclausule van artikel 2a lid 5 Bebr. Die is van toepassing wanneer u - vanwege uw financiële situatie - de hogere eigen bijdrage niet kunt betalen. Bij een succesvol beroep op de hardheidsclausule komt u in aanmerking voor de gewone (=lagere) eigen bijdrage. Op de website van de RvR staat een beslisboom met toelichting waarmee u zelf kunt vaststellen of u voldoet aan de voorwaarden voor toepassing van de hardheidsclausule. Ook vindt u daar het beleid van de Raad voor Rechtsbijstand voor invulling van de hardheidsclausule. Check vóórdat u bijzondere bijstand aanvraagt altijd eerst of u in aanmerking komt voor toepassing van de hardheidsclausule. Overleg bij twijfel met uw advocaat of raadsman. ISD BOL verstrekt geen bijzondere bijstand voor kosten die onnodig of onnodig hoog zijn. (vergeet ook niet eerst naar het juridisch loket te gaan! Waarom?);
  • opnieuw een eigen bijdrage bij het vragen van een tweede of volgend deskundigenoordeel en bij toestemming voor het besteden van extra uren;
  • afschaffing van de anticumulatiebepaling;
  • verlaging van het basisbedrag voor de berekening van de toevoegingsvergoedingen;
  • een lagere vergoeding bij een kennelijke afdoening van zaken.

Meer informatie vindt u in de E-nieuwsbriefspecial van 20 september 2013 van de Raad voor Rechtsbijstand.

Ook al eerder, namelijk per 1 juli 2011, werd het systeem van gesubsidieerde rechtsbijstand gewijzigd. Toen is het systeem van 'diagnose en triage' door het Juridisch Loket ingevoerd. De wijziging van 1 oktober 2013 heeft hierin niets gewijzigd!

Diagnose en triage door het Juridisch Loket 

LET OP: vanaf 1 juli 2011 moet u vóórdat u een advocaat in de arm neemt, eerst persoonlijk bij het Juridisch Loket langsgaan. Het Juridisch Loket geeft gratis(!) informatie en advies. En wijst u bij juridische problemen de weg. Van het Juridisch Loket krijgt u een diagnosedocument. Daarin staat een advies hoe uw probleem het best kan worden aangepakt. Dat is niet persé altijd via een advocaat, maar dat kan mogelijk ook op een andere (goedkoper) manier.

Waar vind ik het Juridisch Loket? 

Kijk hier voor de dichtstbijzijnde vestiging van het Juridisch loket en voor openingstijden.

Niet bij het Juridisch Loket geweest? Minder bijstand!

Bent u vóórdat u een advocaat inschakelde niet bij het Juridisch Loket geweest? Dan krijgt u minder bijstand. Wie eerst bij het juridisch Loket is geweest, betaalt namelijk een lagere eigen bijdrage voor rechtsbijstand: dat scheelt wel €53 (bedrag 2014)! Voor die €53 die u extra moet betalen als u het Juridisch Loket overslaat, krijgt u geen bijzondere bijstand.

Ik wil bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage rechtsbijstand aanvragen!

Ga eerst naar het Juridisch Loket! Zij vertellen u in het diagnosedocument of een advocaat noodzakelijk is. Uw advocaat vraagt een toevoeging aan bij de Raad voor de Rechtsbijstand en u krijgt de rekening van de eigen bijdrage. U haalt aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een GROENEKAART met aanvraagformulier. Vul dit volledig in en zet uw handtekening. Doe er ook de gevraagde bewijsstukken bij (bijvoorbeeld de rekening eigen bijdrage en de toevoeging). Bent u geen cliënt van ISD BOL? Vul dan ook een formulier in waarmee u uw inkomens- en vermogenspositie aantoont. Telefonisch om toezending vragen kan ook. De aanvraag levert u bij voorkeur in tijdens het daarvoor bestemde spreekuur of geeft u af aan de balie van ISD BOL. U kunt een aanvraag indienen tot een jaar met terugwerkende kracht.

En tenslotte...

Wij kijken altijd of u de kosten niet uit een andere regeling of vergoeding kunt betalen. Bovendien moet u de kosten niet uit uw inkomen of vermogen (dat heet 'draagkracht') kunnen betalen.

In principe wordt de bijzondere bijstand 'om niet' verstrekt. Dit betekent dat u de bijstand niet hoeft terug te betalen.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015

Lees ook